КОНЦЕПЦІЯ ЧАСУ В АМЕРИКАНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ КРІЗЬ ПРИЗМУ МЕТАМОДЕРНОГО СПРИЙНЯТТЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32589/2411-3883.20.2023.293580

Ключові слова:

література, метамодернізм, наука, постмодернізм, фантастика, фізика, філософія, час

Анотація

Час, як базове поняття фізики та філософії, що є обов’язковою координатою нашого світу, присутній у сучасній американській літературі і як художній ефект, що прикрашає оповідь, як інструмент створення художньої реальності, і як система, що змінює спосіб мислення. Дія законів часу поширюється як на людину, так і на літературний твір, але сучасна література адаптує ці закони до потреб художнього твору та експериментує з його внутрішнім часом. У цій статті розглядаються художні аспекти різних концепцій часу в сучасній американській літературі (від кінця ХХ до її сучасного стану) та їх вплив на читача крізь призму переходу від постмодерністського до метамодерного філософського світогляду, спровокованого актуальним рівнем розвитку наук, глобалізацією та цифровізацією, а також взаємовплив людського сприйняття цих процесів та реакції на них сучасних літературних тенденцій.

Посилання

Dember, G. (2019). Punk rock for sissies. Metamodernism and the return of affect in early 21st century American indie rock. Medium.

https://medium.com/what-is-metamodern/punk-rock-for-sissies-74e57c10396a

Freinacht, H. (2017). The listening society:A metamodern guide to politics. Metamoderna ApS.

Vermeulen, T., & van den Akker, R. (2010). What is metamodern? A catalog of cultural exemplars of metamodernism. What is Metamodern.

https://whatismetamodern.com/

Haselstein, U., Gross, A., & Snyder-Körber, M.(2010). The pathos of authenticity: American passions of the real. Universitätsverlag Winter.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Номер

Розділ

Статті